Hiuksilla on suuri merkitys ulkonäköön niin hyvässä kuin pahassa, ja eri hiustyylit ja –värit voivat huomattavastikin muuttaa ihmistä, joissain tapauksissa jopa lähes täysin tunnistamattomaksi entiseen verrattuna. Oikean hiustyylin etsintään panostaminen kannattaa, koska sopiva malli hiuksissa korostaa kauniisti ulkonäön hyviä puolia, ja sillä voi myös häivyttää niitä piirteitä, jotka tuntuvat vähemmän imartelevilta. Hiustyyli kertoo paljon kantajastaan, ja on tärkeä osa persoonallisuutta. Seuraavaksi pieni katsaus niihin asioihin, jotka kannattaa huomioida hiustyyliä valittaessa.

Pään muoto ja kasvonpiirteet

Omat luonnolliset piirteet ovat perusta, jonka mukaan sopivaa hiusmallia lähdetään pohtimaan. Pään ja kasvojen koko ja muoto vaikuttavat olennaisesti siihen, mikä hiustyyli on kaikkein pukevin vaihtoehto. Oikeanlaisella hiustyylillä voi vaikuttaa kasvojen mittasuhteisiin, ja esimerkiksi luoda illuusion todellisuutta kapeammista tai leveämmistä kasvoista. Lyhyt hiusmalli voi yllättäen tuoda aivan uudella tavalla esiin kasvojen siron luuston, pitkän kaulan, tai symmetrisen pään muodon. Useimmiten oma luonnollinen väri, tai sitä mahdollisimman lähellä oleva vaihtoehto sopii todennäköisesti parhaiten omaan ihon sävyyn, eikä saa esimerkiksi näyttämään kalpealta.

Hiuslaatu

Mikäli hiuslaatu on kovin hento, ja hiuksia on määrällisesti vähän, eivät pitkät hiustyylit ole silloin paras vaihtoehto. Pitkä hiustyyli korostaa hiusten ohutta rakennetta, kun taas lyhyemmäksi leikattuina samat hiukset näyttävät huomattavasti tuuheammilta. Toisaalta myöskään kovin raskas hius ei välttämättä ole parhaimmillaan pitkänä, vaan puolipitkä leikkaus keventää, ja tuo kampaukseen ilmavuutta. Miehillä taas esimerkiksi kaljuuntuminen rajoittaa hiustyylin valintaa, sillä useimmiten mahdollisimman lyhyt hius on siinä tapauksessa pukevin ja tyylikkäin vaihtoehto.

Harrastukset ja elämäntyyli

Myös harrastukset ja elämäntapa kannattaa huomioida hiustyylin valinnassa. Parikin kertaa päivässä suihkussa käyvä urheilija tai aktiiviliikkuja valitsee muita todennäköisemmin helppohoitoisen, lyhyemmän hiustyylin, jonka kuivaamiseen ja muotoiluun ei kulu kovin paljon aikaa, ja joka ei ole liikaa tiellä liikuntaharrastuksissa.

Ammatti ja työelämä

Työn luonne ja työtehtävät voivat myös vaikuttaa hiustyylin, tai ainakin värin valintaan. Kaikki ammatit eivät salli esimerkiksi sokkivärjättyjä hiuksia, tai muuten epätavallisia valintoja, kuten vaaleanpunaisia hiuksia, rastoja, pikkulettejä tai punk-henkistä tyyliä, vaan ulkoasun tulee olla hiuksia myöten klassinen ja konservatiivinen.